Φτιάχνονται εύκολα και θα έχετε τις δικές σας πίτες, όποτε τις χρειαστείτε. Αξίζει να το δοκιμάσετε

ΥΛΙΚΑ (Περίπου 10 πίτες)

  • 400 γραμ αλεύρι δυνατό
  • ½ κουτ. τ. γλ. αλάτι
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη
  • 1 φακελακι (8 γραμ) ξερή μαγιά
  • 1 κουτ τ. γλ. σπορέλαιο
  • 180-200 γραμ χλιαρό νερό (ένα μέτριο νεροπότηρο περίπου)
  • Λίγο κίτρινο αλεύρι επι πλέον για το πλάσιμο των πιτών.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπωλ τη μαγια με δυο κουτ. τ. σ. χλιαρό νερό και μια κουτ. τ. Σ από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος να φουσκώσει (15-20 λεπτά)

Ρίχνουμε στο κάδο του μιξερ το αλεύρι , το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φουσκωμένη μαγιά και το σπορέλαιο και αρχίζουμε την ανάδευση προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Φροντίζουμε να αποκτήσουμε μια ζύμη ελαστική αλλά όχι πολύ μαλακή που να μη κολλάει στα τοιχώματα του κάδου ούτε στα χέρια μας. Ρυθμίζουμε λοιπόν ανάλογα αν θα χρειαστεί ακόμα λίγο αλεύρι ή νερό. Ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά στο μιξερ και τελειώνουμε ζυμώνοντας για 2-3 λεπτά ακόμα στο χέρι. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ευρύχωρο μπωλ η λεκανίτσα, πασπαλίζουμε ολόγυρα με λίγο κίτρινο αλεύρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει σε όγκο (40λεπτα πρέπει να είναι αρκετά)

Αλευρώνουμε μια ξύλινη κατά προτίμηση επιφάνεια, πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και το μοιράζουμε σε 9-10 μπαλάκια, μέγεθος περίπου μανταρινιού. Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό κατά προτίμηση μέρος να φουσκώσουν για μια ώρα.

1

Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου τουλάχιστον 18 εκ. Εν τω μεταξύ πιάνουμε μια μπαλίτσα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και πατώντας τη με τα δάκτυλα προσπαθούμε και την ανοίγουμε σε δίσκο πάχους ½ εκ. και διαμέτρου περί τα 15 εκ. Πιέζουμε με τα ακροδάκτυλα για να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στα πιτάκι. Πασπαλίζουμε και τις δυο πλευρές με αλεύρι.

2

Μόλις κάψει το τηγάνι ρίχνουμε το πιτάκι (προσοχή χωρίς λάδι) και ψήνουμε την κάθε πλευρά για ένα λεπτό, ίσως και λιγότερο. Ισα ισα που να κάνει μια ελαφριά κρούστα. Εν τω μεταξύ και μέχρι να ψηθεί το πρώτο πιτάκι ανοίγουμε την δεύτερη μπαλίτσα σε πιτάκι. Βγάζουμε τη πρώτη από τηγάνι,

4

…………. βάζουμε τη δεύτερη (ανοίγουμε εν τω μεταξύ την τρίτη) κ.ο.κ.

Σε αυτή τη φάση κάντε τις ο,τι θέλετε. Αν θέλετε βάλτε τις στην κατάψυξη (αφού κρυώσουν λίγο) ή  ψήστε τις αφού τις αλείψετε με λίγο λαδάκι για να τις χρησιμοποιήσετε επι τόπου.

5

Καλή επιτυχία.