Χειμώνας, Χριστούγεννα και η Σοκολάτα στα καλύτερά της. Πόσο μάλλον όταν την μπερδέψεις με καβουρντισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Κόλαση.  Μπορείτε βεβαίως αντί για αμύγδαλα να χρησιμοποιήσετε και φουντούκια ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς. Θέμα γούστου, αλλά με τα αμύγδαλα νομίζω είναι η καλύτερη περίπτωση.

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γραμ. ανάλατα αμύγδαλα
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ κουβερτούρα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καταρχήν να διευκρινίσουμε δύο πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Πρώτον ότι για να πετύχει η ζάχαρη στο να γίνει καλή καραμέλα θα χρειαστείτε αντικολλιτικό τηγάνι  με χοντρό πάτο που να έχει κάψει καλά. Δεύτερον όταν τα αμύγδαλα τα ρίξουμε μέσα στη καραμέλα θα πρέπει να είναι ζεστά, για να μη ρίξουν τη θερμοκρασία της και σφίξει.

Γι αυτό λοιπόν κάνουμε τα εξής

Βάζουμε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα ανάλατα αμύγδαλα. Αυτά σε 3-4 λεπτά θα έχουν καβουρντιστεί . Προσέξτε μη σας μαυρίσουν  και πικρίσουν.

1

Τα βγάζετε και τα βάζετε σε ένα πιάτο.

Το τηγάνι θα έχει ήδη κάψει, οπότε μπορείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε την καραμέλα.

Ρίχνετε λίγη ζάχαρη στην αρχή και μόλις λιώσει ρίχνετε λίγη ακόμη ανακατεύοντας συνεχώς.  Γενικά τη ζάχαρη την ρίχνουμε σε δόσεις ώστε να λιώσει ομοιόμορφα και πιο αποτελεσματικά.

2

Όταν όλη η ζάχαρη έχει λιώσει και αποκτήσει αυτό το χρυσοκάστανο χρώμα, απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνομε μέσα τα ζεστά αμύγδαλα. Ανακατεύουμε ώστε να καραμελωθούν από παντού και απλώνουμε το μίγμα σε ταψί  που έχουμε βάλει αλουμινόχαρτο, προκειμένου να κρυώσουν και να σκληρύνει η καραμέλα. Δεν θα χρειαστεί πολύ, σε 15-20 λεπτά το πολύ θα έχουν γίνει ένα σώμα. Τότε τα πιάνουμε  και σπάμε το «σώμα» σε μικρά κομμάτια ακανόνιστα (εξ ού και η ονομασία τους ανώμαλα) Κάθε κομμάτι μπορεί να περιέχει 3-5 αμύγδαλα.

3

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη κουβερτούρα. Βάζουμε την σοκολάτα σε κομμάτια σε μπεν μαρί και μόλις λειώσει τη βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Θα είναι έτοιμη όταν βάλουμε το δάχτυλο μέσα και δεν καιγόμαστε , άρα γύρω στους 30οC.  Παίρνουμε τότε μερικά από τα κομμάτια που έχουμε κόψει και τα βουτάμε στη λειωμένη σοκολάτα. Με ένα κουτάλι και έν πιρούνι φροντίζουμε να αλειφθούν καλά και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα την οποία έχουμε αλείψει ελαφριά με λάδι (για να μη κολλήσουν)

4

Τα αφήνουμε τουλάχιστο 45λεπτά να κρυώσουν (εκτός ψυγείου, για να αποφύγουμε μυρωδιές και υγρασία) προτού τα βάλουμε σε πιατέλα για σερβίρισμα. ( Η τελική όψη τους δικαιολογεί και το χαρακτηρισμό “βραχάκια”)

55

Καλή Επιτυχία!