..Ή Γκόγκλιες ή σπανιώτερα  Γκόγκιζες τις λένε. Εξαρτάται από ποια περιοχή είσαι. Πρόκειται λοιπόν για παραδοσιακό σπιτικό ζυμαρικό,που το απαντάμε κυρίως στην περιοχή της ΑργοΝαυπλίας, της Λακωνίας και της Νοτίου Εύβοιας. Συνήθως είναι πιο γνωστές με το όνομα γκόγκες και τις φτιάχνουν από απλό ζυμάρι, με αλεύρι , αλάτι, νερό.  Άλλοι βάζουν στο ζυμάρι και αυγό, ή /και λάδι και άλλοι το φτιάχνουν με σιμιγδάλι. Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό είναι ίδιο. Φτιάχνετε ζυμάρι, κόβετε μικρά κομματάκια, τα πιέζετε με το δάκτυλο να τους δώσετε σχήμα περίπου σαν το «νιόκι» , τα βράζετε, τους ρίχνετε μπόλικη μυζήθρα  και τα περιλούζετε με καυτό λάδι. Δύο Δυσκολίες θα αντιμετωπίσετε. Η μία είναι να βρείτε καλό χωριάτικο αλεύρι (χρειάζεται σκληρό – καλό αλεύρι) και δεύτερο στο άνοιγμα, αν και το δεύτερο μάλλον θα ξεπεραστεί γρήγορα αφού μετά από μερικές προσπάθειες θα βρείτε το «κολάι» μάλλον εύκολα. Και προσέξτε μη τις κόψετε πολύ μεγάλες επειδή στο βράσιμο θα φουσκώσουν(λίγο). Και για να έχετε ομοιόμορφο βράσιμο προσπαθήστε όσον το δυνατόν να είναι τα κομματάκια ομοιόμορφα. Πάντως είναι μια καλή, και γρήγορη λύση για σπιτικό ζυμαρικό που τρώγεται από μόνο του ή και συνοδεύει κάποιο κρεατικό. Προσέξετε όμως γιατί με τη μυζήθρα και το λάδι βαραίνει το στομάχι, οπότε μη φάτε πολλές !

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό αλεύρι χωριάτικο (Αν βρείτε από φούρνο καλώς, αλλιώς  χρησιμοποιείστε κίτρινο από το Σ.Μ)
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • Νερό όσο πάρει για μια σφιχτή ζύμη.
  • ½ φλυτζάνι τριμμένη μυζήθρα
  • ½  κρασοπότηρο ελαιόλαδο.
  • Προαιρετικά λίγο σκόρδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά (αλεύρι αλάτι νερό)  ώστε να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την κόβουμε σε μπαλάκια σαν μανταρίνι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί ½ ώρα.

1

Παίρνουμε ένα μπαλάκι και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε κορδόνια διαμέτρου 1 εκ. Στη συνέχεια κόβουμε κομματάκια μήκους 1,5 εκ και τα αφήνουμε πάνω στο αλεύρι για να μη κολλήσουν.

2

Παίρνουμε ένα ένα κομματάκι και πιέζοντάς το με τα δύο δάκτυλα το πλαταίνουμε και στη συνέχεια τραβώντας το προ ς το μέρος μας του δίνουμε κοίλη μορφή , κάτι σαν τα νιόκι. Πάντα δουλεύουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο.

3

Στη συνέχεια τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα τινάζουμε να φύγουν τα πολλά αλεύρια και τα απλώνουμε στο πάγκο να στεγνώσουν λίγο. Δεν χρειάζεται πολύ, αρκεί μέχρι να ζεσταθεί το νερό που θα τα βράσουμε.

4

Όταν το νερό είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τις γκόγκες. Ανακατεύουμε και βράζουμε 20-25 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος  προσέχουμε να μην κολλήσουν στο πάτο της κατσαρόλας! Γι αυτό δεν απομακρυνόμαστε και κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμες (δοκιμάζουμε μια για καλό και για κακό) τις σουρώνουμε και όπως είναι καυτές τους ρίχνουμε την μυζήθρα, ανακατεύουμε και αμέσως τις  περιλούζουμε με το καυτό λάδι.

5

Καλή επιτυχία!

6

Εγώ κράτησα μερικές και τις ανακάτεψα με φρέσκο πέστο βασιλικού που είχα φτιάξει. Δεν είναι η παραδοσιακή συνταγή αλλά εμένα μου άρεσε και αυτή η version! Περί ορέξεως ..ούτε κουβέντα!

7