Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λέει ο σοφός λαός. Στην περίπτωσή μας όμως έχουμε…τρία τρυγόνια! Και Εξηγούμαι: Αρχίζετε να φτιάχνετε τη μαρμελάδα φράουλας και στο δρόμο καταλήγετε να έχετε ΚΑΙ σιρόπι φράουλας για τα παγωτά σας και όχι μόνον, αλλά και ένα ωραιότατο αναψυκτικό με γεύση φράουλας. Ιδού λοιπόν πως:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη (περίπου)
  • 1-1,5 φλυτζ .νερό
  • ½ κάψουλα βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε κομματάκια και τις ζυγίζουμε. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη βανίλια, τη ζάχαρη (τόση όση ήταν οι καθαρισμένες φράουλες) και 1 φλυτζάνι νερό.  Μόλις μουσκέψει η ζάχαρη φέρνουμε σε βρασμό τη κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με προσοχή. Περιμένουμε να βράσει περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει λίγο. Θα παρατηρήσουμε ότι σιγά σιγά το σιρόπι θα αρχίσει να σφίγγει. Σουρώνουμε με χοντρό τρυπητό το μείγμα. Αυτό που μένει μέσα στο τρυπητό είναι η  μαρμελάδα μας που είναι έτοιμη. Μόλις κρυώσει την βάζουμε σε δοχεία .

marmelada

Τώρα παρατηρούμε το σιρόπι που έμεινε. Έχετε υπόψη, ότι μόλις κρυώσει εντελώς θα σφίξει κι άλλο. Πόσο μάλλον εάν το βάλετε και στο ψυγείο. Συνεπώς θα κρίνετε εκείνη τη στιγμή αν χρειάζεται και άλλο αραίωμα με λίγο ακόμη νερό (και συνεπώς μια βράση ακόμη) ή θα το αφήσετε όπως είναι. Για να έχετε μια ιδέα μεγέθους, το δικό μου στην αρχή το έφτιαξα με ½ κούπα νερό και βγήκε πηχτή μαρμελάδα. Οπότε έριξα άλλη μια κούπα (περίπου) νερό, το άφησα να πάρει μια βράση και μου βγήκε όπως το ήθελα. Έβγαλα τη μαρμελάδα ξεχωριστά και απέκτησα επιπλέον κάτι παραπάνω από 600 ml σιρόπι σε μπουκάλι.

Το χρησιμοποιώ είτε σαν sauce σε παγωτά,

siropi

είτε φτιάχνοντας αναψυκτικό ως εξής:

Ένα μέρος  σιρόπι, τρία μέρη νερό και παγάκια.

fraoulada

Περίπου σαν τη σπιτική λεμονάδα (εδώ: σπιτική λεμονάδα)

Καλή διασκέδαση!