Πολύ εύκολα να φτιαχτούν, ατομικά ψωμάκια για τα hamburger των παιδιών και όχι μόνο. Βεβαίως , θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να τα αλείψετε με βούτυρο ή μέλι την ώρα που τα βγάζετε από το φούρνο, αφράτα, ζεστά και μοσχοβολιστά!

ΥΛΙΚΑ  (περίπου 16 ψωμάκια)

  • ½ κιλό πολύ δυνατό αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι από το ΣΜ) + λίγο έξτρα για το πλάσιμο (οτιδήποτε αλεύρι)
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • 2 Κ.σ χλιαρό γάλα
  • 2 Κ.σ σπορέλαιο
  • 1 κοφτό κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 κοφτό κ.τ γλ. ζάχαρη
  • Λίγο χλιαρό νερό.
  • Υπομονή 8-10 ώρες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πάντα προτιμώ όταν μπλέκομαι με ζυμάρια και μαγιές, να φτιάχνω ένα «προζύμι», το οποίο βοηθά να γίνει το ζυμάρι πιο ελαστικό και εξαλείφει και τη μυρουδιά της μαγιάς. Γι αυτό λοιπόν βάλτε σε ένα μπωλ τη μισή μαγιά με 3 Κ.σ αλεύρι  (από αυτό που θα χρησιμοποιήσετε) και λίγο χλιαρό νερό ώστε να φτιάξετε ένα παχύ ρευστο χυλό. Ανακατέψτε καλά και αφήσετε κατά μέρος σκεπασμένο για 6-8 ώρες.

Μετά τη παρέλευση του 8ώρου, συνεχίστε για την δεύτερη φάση . Σε άλλο μπωλ διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε και μόλις αφρίσει ρίξτε άλλες 3 Κ.σ αλεύρι. Ανακατεύετε καλά και περιμένετε 15-20 λεπτά να δράσει η μαγιά. Στη συνέχεια ρίξτε τα δύο μίγματα μαγιών ( αυτή με το προζύμι και αυτή που μόλις φτιάξατε) στο κάδο του μίξερ προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά, δηλ αλάτι, ζάχαρη, λάδι, το υπόλοιπο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Αρχίσετε το ζύμωμα και ρυθμίστε το νερό ώστε να βγάλετε τελικά μια απαλή και αφράτη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.

Αφού ζυμώσετε 5-7 λεπτά στο μίξερ συνεχίσετε σε ξύλινο αλευρωμένο πάγκο για 3-4 λεπτά ακόμα. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα , βάλτε τη σε μεγάλο μπωλ , σκεπάστε τη και αφήστε τη σε ζεστό εί δυνατόν μέρος περίπου 1 ώρα ώστε να διπλασιάσει όγκο.  Στη συνέχεια βάλτε τη πάλι σε ξύλινο αλευρωμένο πάγκο, πατήστε τη να ξεφουσκώσει, ζυμώστε για ένα λεπτό και κόφτε τη σε 16 κομματάκια τα οποία πλάθετε σε  μπαλίτσες.

Έχετε υπόψη ότι μετά το ψήσιμο θα έχουν διπλασιάσει τον όγκο τους. Άμα θέλετε αλείψτε μερικές με νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι.

ψωμακια Humb

Στη συνέχεια τις τοποθετείτε σε ταψί όπου έχετε φροντίσει να υπάρχει  λαδόκολλα ψησίματος , τις πατάτε λίγο με το χέρι να πλατύνουν (μη το παρακάνετε) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο  για 25-30 λεπτά. Αρκεί να ροδίσουν, μη τα αφήσετε παραπάνω και πιάσουν σκληρή κόρα, πρέπει να παραμείνει η κόρα μαλακή.

Ψωμακια hamb

Καλή επιτυχία!