Από τα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά εδέσματα. Ιδίως αν σου πετύχει το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου και αποκτήσει αυτή τη γλυκιά γεύση…. Α, και να πετύχετε το κουρκούτι. Να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεται πολύ καυτό και μπόλικο λάδι.

ΥΛΙΚΑ

 • 1 μπακαλιάρος παστός (περίπου 800-1000γρ)
 • Κουρκούτι
  • 1 λεμόνι στυμμένο
  • 1 κ.τ.γλ κοφτό μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • Νερό όσο πάρει (περίπου ¾ φλυτζανιού)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό για να ξαρμυρίσει. Θα χρειαστεί το λιγότερο 24 ώρες αλλά καλό θα ήταν να τον ετοιμάσετε 36 ώρες πριν για να έχετε πιο σίγουρο αποτέλεσμα. Σε αυτό το διάστημα αλλάζετε τακτικά τα νερά (περίπου 5-6 φορές)

Ετοιμάζετε το κουρκούτι (χυλό)

Σε μπωλ βάζουμε λίγο από αλεύρι και το διαλύουμε με λίγο νερό. Βάζουμε σε ποτήρι το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο μπωλ με το χυλό. Χτυπάμε ελαφριά το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ρυθμίζοντας και το νερό , ώστε τελικά να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό.

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά με αρκετό ελαιόλαδο, το αφήνουμε να κάψει καλά και παίρνοντας ένα ένα τα κομμάτια του ξαρμυρισμένου(ελπίζουμε) μπακαλιάρου τα βουτάμε στο χυλό, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσέχουμε να ρίχνουμε λίγα κομμάτια κάθε φορά και να μην παραγεμίσουμε το τηγάνι, για να μη πέσει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού αλλά και για να τηγανιστούν ευκολότερα και πιο ομοιόμορφα.

Όταν ροδίσουν από την μια πλευρά και κάνουν μια χρυσαφένια κρούστα τα γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και προχωράμε στη δεύτερη «τηγανιά»

Σερβίρονται με σκορδαλιά  (εδώ σκορδαλιά με καρύδι ) και (εδώ σκορδαλιά με πατάτα)  και χορταρικά της αρεσκείας σας. Προτιμούνται βεβαίως τα παντζάρια αλλά και άλλα βραστά χόρτα μια χαρά είναι.

Καλή επιτυχία