Ήταν να μη πάρω μπρος με τα προζύμια. Είδα και μια ιδέα για ψωμί στη γάστρα με μπύρα (αλλά με κανονική μαγιά) και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω  μια δική μου παραλλαγή. Το προζύμι που έχω ήδη

, φαίνεται αρκετά δυνατό και «ξινό», οπότε αποφάσισα να το φτιάξω. Αλεύρια (παντός είδους) δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι, ούτε και οι μπύρες οπότε…πάμε:

ΥΛΙΚΑ

Κατ αρχή θα χρειαστείτε προζύμι.

Αν δεν έχετε (το πιθανότερο) δείτε εδώ (Χωριάτικο Προζύμι) πως θα το φτιάξετε. Αν και πάλι η διαδικασία σας φαίνεται βαρετή, δύσκολή κλπ (υπενθυμίζω ότι απευθύνεται σε μερακλήδες , που έχουν όμως και το χρόνο) τότε ακολουθήστε την οδό που ακολουθούν οι περισσότεροι  που μιλούν για Ψωμί με προζύμι: Λίγη μαγιά (ένα φακελάκι ή ένα κυβάκι) 1/2 κούπα  αλεύρι, λίγο νερό ανακάτεμα και περιμένουμε μερικές ώρες  πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Ζύμη

  • 750 γραμ αλεύρι (μισό μισό κίτρινο και άσπρο σκληρό)
  • Ενα κουτάκι μπύρα
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Λίγο ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγούμενη το μεσημέρι

Βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε  1 ώρα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη, προσθέτουμε ½ κούπα αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ώστε να ενοποιηθούν όλα σε μια παχύρευστη ζύμη. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε μερικές ώρες (μέχρι το βραδάκι) να ωριμάσει. (φωτο 1)

Όταν φουσκώσει και έχει βγάλει τις φυσαλίδες του, σημάδι ότι δουλεύει καλά, αφαιρούμε μια δυο κουταλιές  ώστε να κρατήσουμε προζύμι για την επομένη φορά, (το οποίο ανακατεύουμε καλά με 1 Κουτ σ. αλεύρι και πάλι στο μπωλ και ψυγείο).

Από τώρα και ύστερα τα βήματα είναι τα ίδια είτε χρησιμοποιήσουμε αυτό το προζύμι είτε αυτό με τη μαγιά που περιέγραψα παραπάνω.

Βραδάκι της προηγούμενης λοιπόν

Ρίχνουμε  στο μπωλ (ή λεκάνη) που θα γίνει η μίξη και το φούσκωμα της ζύμης, το Προζύμι ,τα  αλεύρια , 1 κ.γλ αλάτι , ½ κ.γλ ζάχαρη  και ανακατεύοντας διαρκώς με ένα πιρούνι προσθέτουμε το κουτάκι μπύρα  λίγη λίγη;  Όσο πάρει, ώστε τελικά η ζύμη να μην είναι σφιχτή αλλά ελαφρώς ρευστή και αφράτη(φωτο 2). Σκεπάζω με ζελατίνα και αφήνω μέχρι την άλλη μέρα , ώστε να διπλο-τριπλασιαστεί σε όγκο.(φωτο 3)

Την επομένη το πρωί (μη βιαστείτε και ξυπνήσετε χαράματα , κατά τις 10 μια χαρά είναι), βγάζετε το ζυμάρι με μια σπάτουλα (για να μη κολλήσει στα χέρια σας επειδή είναι ρευστό) (φωτο 4) και το απλώνετε σε ξύλινη αλευρωμένη επιφάνεια. Το πιάνετε με τα χέρια, το γυρίζετε να πάει αλεύρι παντού και αφού διπλώστε λίγο τις άκρες ώστε να πάρει σφαιρικό (κατά το δυνατόν ) σχήμα, το εναποθέτετε σε αλευρωμένη πετσέτα. (φωτο 5) Τυλίγετε απαλά τη πετσέτα γύρω και πάνω από το ζυμάρι και τη τοποθετείτε σε εί δυνατόν ζεστό μέρος , μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο.(φωτο 6) Θα πρέπει να σας πάρει 2-2,5 ,ώρες. Αν έχετε χρησιμοποιήσει προζύμι της μαγιάς θα περιμένετε λιγότερο, ίσως 1-1,5 ώρα.

Ανάβετε το φούρνο στους 200ο και βάζετε μέσα τη γάστρα που θα χρησιμοποιήσετε.

Όταν κάψει την βγάζετε τη αλευρώνετε εσωτερικά και πιάνοντας τη πετσέτα με το ζυμάρι απαλά, το αδειάζετε στη γάστρα. Σκεπάζετε και ψήνετε για 45 λ περίπου. Τότε ξεσκεπάζετε, τσεκάρετε την πρόοδο του ψησίματος και αν κοντεύει να είναι έτοιμο το ψήνετε ξεσκέπαστο για 8-10 λ.  ακόμα. Κλείνετε το φούρνο και το αφήνετε μέσα ακόμα 10 λ ξεσκέπαστο να φύγει η πολλή υγρασία και να κάνει ωραία κρούστα.

Το βγάζετε από τη γάστρα και το αφήνετε σε σχάρα ή ξύλινη επιφάνεια για 15-20 λεπτά μέχρι να το κόψετε .

Να μπορούσα να σας μεταφέρω και την μυρωδιά…..και αυτό το κρατς κρατς της κόρας με την υπόξινη γεύση…

Αν έχετε χρησιμοποιήσει μαγιά, αλλά θέλετε και την ξυνή γεύση του ζυμωτού, προσθέστε λίγο ξύδι (1/2 κ.γλ) στο ζύμωμα ή ½ κούπα ξυνόγαλα.