Βγαλμένο μέσα από το γαστρονομικό Παράδεισο της Κρήτης, αυτή η απλή συνταγή, με τις πολλές παραλλαγές, έρχεται να μας γεμίσει γευστικά τον ουρανίσκο μας. Είναι απίστευτο πως με τόσο απλά και λίγα υλικά καταφέρνουν οι Κρητικοί να επινοήσουν τόσο απίστευτα εδέσματα.

Στο Χανιώτικο μπουρέκι, τα βασικά υλικά είναι πατάτα, κολοκυθάκι, (ξινο)μυζήθρα δυόσμος. Αυτά. Τίποτα άλλο. Το προσδιοριστικό όμως «μπουρέκι»  μας οδηγεί και κάπου αλλού. Διότι όταν ακούμε μπουρέκι καταλαβαίνουμε μια ζύμη γεμιστή με κάτι. Και εδώ λοιπόν, τα απλά αυτά υλικά , περιβάλλονται από μια ζύμη. Κοινή ζύμη για φύλλα. Ένα πάνω ένα κάτω και στη μέση η γέμιση. Αρχίζουν όμως οι παραλλαγές, για συντομία χρόνου. Αφαιρούμε το ζυμάρι, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου και το ρόλο του παίρνουν οι πατάτες που τις στρώσεις τους τοποθετούμε πάνω και κάτω….

Η Δική μου ακόμα πιο απλοποιημένη εκτέλεση περιλαμβάνει τα παρακάτω.

ΥΛΙΚΑ

 • 4-5 πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
 • 4 κολοκυθάκια επίσης κομμένα σε λεπτές ροδέλες.
 • 250 γρ  φρέσκια μυζήθρα (δεν είχα ξινομυζήθρα) και 100 γρ φέτα (η όξινη γεύση της αντικαθιστά εν μέρει το «ξινό» της ξινομυζήθρας που έλειπε.
 • Λίγη ξερή ανάλατη μυζήθρα (χρησιμοποιείστε και όποιο κίτρινο μαλακό τυρί θέλετε)
 • 4-5 κλ. δυόσμο ψιλοκομμένο
 • 1/2 κ.γλ.  πάπρικα

Χυλός

 • 1 αυγό
 • 2.Κ.σ αλεύρι
 •  1 φλυτζ.  γάλα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες και τα κολοκυθάκια σε δύο ξεχωριστά μπωλ και τα ραντίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε για μισή ώρα.

Λειώνουμε όλα τα τυριά με το πιρούνι σε ένα μπωλ , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο δυόσμο και την  πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

Σε άλλο μπωλ, ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι και όταν αυτό διαλυθεί εντελώς, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε πάλι.

Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο και τα πλαϊνά από ένα βαθύ πυρέξ.

Τοποθετούμε μια στρώση από τις πατάτες, αφού τις έχουμε ζουμπίξει ελαφρά για να βγάλουν τα υγρά που τυχόν έχουν μαζευτεί λόγω του αλατίσματος. Φωτο 1 Από πάνω μια στρώση από τα κολοκυθάκια(επίσης «ζουμπιγμένα») Φωτο 2 και έπειτα μια στρώση μίγματος τυριών. Φωτο 3 .

Ξανά μανά, πατάτες – κολοκυθάκια –  τυριά. Τώρα καλό θα ήταν να στρώναμε από πάνω και μια Τρίτη στρώση πατάτες. Εμένα μου είχαν τελειώσει και έτσι σαν τελευταία  στρώση έμεινε το τυρί. Μια χαρά όμως ήταν και έτσι. Περιλούζουμε τώρα με το μίγμα γάλα – αυγό και ψήνουμε για 45 λ. στους 170 ο .

Καλή όρεξη.!

Άλλες παραλλαγές.

 • Μπορείτε να τρίψετε μερικές τομάτες, τις οποίες θα ανακατέψετε με το δυόσμο. Το μίγμα θα το ρίχνετε πάνω από τα τυριά.
 • Επίσης η κλασσική συνταγή που λέει:  Φτιάξετε ζυμάρι απλό, με νερό ,αλεύρι, λίγο λάδι, αλάτι και σταγόνες ρακί, το χωρίζετε σε δυο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο για τον πάτο, και στη συνέχει ανοίγετε δυο φύλλα. Ένα που θα πιάνει τον πάτο και τα πλαϊνά, μετά η γέμιση όπως παραπάνω και κλείνουμε με το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε προς τα μέσα το κάτω φύλλο που θα περισσεύει από το πλάι και ..ψήνουμε.