Είπα να κάνω βουτιά στα δύσκολα.  Και μάλιστα με το προζύμι που έχω, όχι με μαγιά. Παξιμάδια λοιπόν γιατί όχι? . Για να δούμε πως πήγε λοιπόν.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλυτζ αλεύρι άσπρο δυνατό
  • ½ φλυτζάνι ολικής σταρένιο
  • ½ φλυτζ. Κριθαρένιο.
  • 1 φλυτζ προζύμι σπιτικό
  • Λίγο αλάτι  1 κουτ τ γλ. κοφτό
  • Λίγο λάδι (1 Κ.σ)
  • Μερικούς σπόρους γλυκάνισο.
  • Χλιαρό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Έπιασα» το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ, χρησιμοποιώντας αυτό που έχω ήδη φυλάξει στο ψυγείο( χειροποίητο προζύμι) και ½ κούπα άσπρο αλεύρι. Το πρωί είχε φουσκώσει και ήταν έτοιμο. Κράτησα λίγο για να έχω την επόμενη φορά (είπαμε το προζύμι αν το προσέξεις «ζει» για πολύ καιρό) και έβαλα στο κάδο του μίξερ το υπόλοιπο και όλα τα άλλα υλικά. Πρόσθεσα και λίγο χλιαρό νερό και ζύμωσα για 5λ περίπου στη μηχανή και στη συνέχεια άλλα 5΄ στον πάγκο  μέχρι που η ζύμη έγινε ελαστική και δεν κολλούσε στα χέρια. Άφησα το ζυμάρι 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει όγκο και στη συνέχεια έπλασα μια φρατζόλα, τη οποία τη χάραξα με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω  αλλά χωρίς να διαχωρίσω τα κομμάτια.%cf%80%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%bc%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1-1

 

Τη σκέπασα με πετσέτα και την άφησα μέσα σε μια φόρμα για να φουσκώσει.2

 

Στη συνέχεια την έψησα στους 170ο για 45 λ περίπου.3

 

Την άφησα 15-20 λεπτά εκτός φούρνου ώστε να κρυώσει λίγο και να μπορέσω να διαχωρίσω τα κομμάτια. Έπειτα τα άνοιξα λίγο με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια με τα χέρια διαχωρίστηκαν μια χαρά.

Τα έβαλα στο ταψί και πάλι στο φούρνο στους 130ο αέρα.4

 

Σε 45 λεπτά ήταν έτοιμα αλλά τα άφησα 15λ ακόμα, με σβηστό το φούρνο, για να στεγνώσουν καλά. Μοιραίο λάθος !!! έγιναν πολύ σκληρά!

Τελικά η «ξινή» μυρωδιά από το προζύμι τους και πιθανώς το κρίθινο αλεύρι έδωσαν ιδιαίτερη γεύση. Βοήθησε και το γλυκάνισο που εξισορρόπησε την κατάσταση. Μου φάνηκαν όμως λίγο αλμυρά , γεγονός που μου έκανε εντύπωση, μιας και με το ίδιο ζυμάρι έφτιαξα και μερικά ψωμάκια τα οποία βγήκαν κανονικότατα. Μάλλον επειδή έφυγε η υγρασία έμεινε πιο έντονη η αλμυρή γεύση. Συνεπώς βάλτε λιγότερο αλάτι , απ ότι θα βάζατε σε μια ζύμη.

5

Τη επόμενη φορά πάντως δεν θα τα αφήσω παραπάνω στο φούρνο, (εσείς κάντε ο,τι θέλετε, εξάλλου τα παξιμάδια πρέπει να είναι σκληρά) και θα βάλω πολύ λίγο αλάτι.