Μια πολύ βολική και νόστιμη σάλτσα που τη χρησιμοποιείτε για τις σούπες σας και οχι μόνο.

Συστατικά

  • 1 -2 αυγά (ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού που έχουμε)
  • 1-2 λεμόνια (χυμός)
  • 1 φλιτζάνι χυμό από το φαγητό

Εκτέλεση

Ο στόχος είναι η μετατροπή των ζωμών που προκύπτουν από το βράσιμο  ορισμένων φαγητών σε μια κρεμώδη σάλτσα  με ξινή γεύση.

Σπάστε το αυγό σε ένα βαθύ πιάτο και αρχίσετε να ανακατεύετε  δυνατά με τον αυγογδάρτη.  Σταδιακά ρίχνετε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Αφού η επιφάνεια του μίγματος έχει καλυφθεί με μικρές φουσκάλες, ρίχνουμε το ζωμό λίγο- λίγο μέχρι ενοποιηθούν όλα τα υγρά. Δεν ρίχνουμε το αυγό (με το λεμόνι) κατευθείαν στο ζεστό φαγητό γιατί μπορεί να βράσει και να κόψει, δηλ να χαλάσει η κρεμώδης υφή του.

Αφού τελειώσετε με το χτύπημα του αυγού με το ζωμό και το μίγμα έχει πάρει μια κρεμώδη υφή, ρίξτε το  στη κατσαρόλα που είναι το φαγητό και ανακινήστε καλά έτσι ώστε να πάει παντού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη σάλτσα σε πολλά είδη από σούπες κυρίως σε σούπα κοτόπουλο ή ψάρι, σε ντολμαδάκια, φρικασέ αλλά σε κάποιες άλλες συνταγές που περιέχουν κρέας ή /και λαχανικά  επίσης. Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της νόστιμης σάλτσας (με αλεύρι, με βούτυρο κλπ) και σε κάθε φαγητό που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυγολέμονο θα περιγράφεται ακριβώς. Γενικά στις σούπες χρησιμοποιούμε αυτή τη βασική συνταγή .